Néha még nekem is elegem van az autókból

Hiszen egy szervizzel közös telephelyen működő alkatrész-kereskedésben dolgozom. Nem is csoda tán, hogy néha telítődöm és a motorolaj ismerős illata is tud egy kicsit sok lenni. Valami frissre vágytam inkább legutóbb is…

És nagyszerű tapasztalatokat szereztem! Hadd meséljem el!

Noha vonzódom mindenféle járművekhez, azért kezdett el érdekelni a vitorlázás Balatonon, mert kellett valami, ami nagyon más, mint a négykerekűek világa. A BalatonPRO nevű szolgáltató pont a vitorlázás balaton kategóriáján belül egy sokak által ajánlott csapat volt, a Google-kereséseim alapján. Rájuk is kerestem és kapva kaptam is egy nagyszerű vitorlás lehetőségen.

Egy balatoni vitorláson aludni és több napig a vízen tartózkodni egy olyan élmény, amely életre szóló emlékeket hagy maga után. A Balaton, mint Közép-Európa legnagyobb tava, festői tájaival és kristálytiszta vizével tökéletes helyszín egy ilyen kalandhoz. Az éjszakák és nappalok ritmusa a vízen más, mint a szárazföldön, és ez a különbség teszi különlegessé az élményt. Ezt az élményt tudja átadni nagyon változatos szolgáltatás-csomagjain keresztül a BalatonPRO.

Ott lehet aludni kabinos hajókban – gondoljatok bele, hogy ez egy olyan lehetőség, amiért nem kell külföldre utazni, mert Magyarországnak is van “tengere” ugyebár. Nagyon örültem, hogy rátaláltam erre.

Az első, amit észrevesz ott az ember, az a napkelte és napnyugta csodája. A vitorláson alvás lehetőséget ad arra, hogy az ébredést a természet ritmusához igazítsuk. Ahogy a nap felkel a Balaton felett, a víz tükre aranyló fényben fürdik, és a táj lassan életre kel. Este pedig, amikor a nap lebukik a horizont mögött, a tó felszínén visszatükröződő színek bámulatos látványa nyugalmat és békét sugároz.

A vitorláson való tartózkodás során a természet közelsége állandó. A madarak éneke, a víz halk csobogása, a halak ugrálása mind-mind részei ennek az élménynek. Az éjszakák különösen varázslatosak, amikor a csillagok ezer számra ragyognak a tiszta égbolton, távol a nagyobb városok fényszennyezésétől. Elmékeztetnék, hogy a Balatonnak még a közelében sincs akkor város, mint Budapest, vagy akár csak Pécs… A Balaton környékén is ugyanakkor kevés az olyan hely, ahol ilyen tisztán és ennyire tökéletesen látható az égbolt, és a vitorlás erre tökéletes lehetőséget kínál. A tó közepén tartózkodni többet ad, mint bármi más. Ezért jó, hogy sok-sok balatoni kirándulásfélét kínál a BalatonPRO. Elég csak egy fél napos minihajózást választani, és lehet, hogy megjön a kedv a több naposhoz is – de ki lehet próbálni legalább azoknak is, akik nem tudják, megéri-e napokra bérelni valamit mondjuk.

Én autószerelő vagyok, de még jobb opció lehet a saját fejének kitisztítására ez egy irodai dolgozó számára. Egy séta az erdőben is nagy élmény olykor, de messze nem olyan katartikus és unikális, mint ami a habok szelését jelenti egy ekkora víztenger közepén. (Higgyétek el, a Balaton azért nem kicsi ehhez – bőven nem az -, még ha a Földközi-tengerhez mérten annak is tűnik)

A vitorláson való tartózkodás gyakran közösségi élmény is. Barátokkal vagy családdal együtt hajózni kiváló lehetőség arra, hogy erősítsük a kapcsolatokat. Erre is lehetőséget ad a BalatonPRO. Jó pár főt be tudnak fogadni a nagyobb hajóik. Tehát nem magányos programként kell erre gondolnunk a párunkkal, na meg maximum egy kapitánnyal. (Én ugyanakkor ilyenen vettem részt és imádtam, kinek mi…)

A közös munka (szerveznek cégeknek is céges napokat akár), a közös élmények és a közös pihenés mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a vízen töltött idő igazán emlékezetes legyen többeknek. A Balaton part menti településeinek felfedezése, a kis kikötők meglátogatása, a helyi éttermek kínálata mind-mind színesíthetik az utazást.

A vitorláson töltött idő nemcsak kaland, hanem pihenés is. A víz közelsége, a friss levegő és a természet csendje mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az ember valóban kikapcsolódjon és feltöltődjön. A vitorlázás során a hétköznapi gondok eltűnnek, és az ember újra felfedezheti a természet szépségeit és saját belső békéjét. A legkisebb “session” amire befizethettek náluk talán a kétórás felfrissülés-központú sétavitorlázás, ami tó közepi fürdési lehetőséget foglal magába. De a hosszabb kirándulások ennél többet nyújtanak jóval még akkor is, ha az ott alvás lehetőségével még mindig nem élnénk. (Bár szerintem eddig eléggé meggyőző voltam, szóval fontoljátok meg)

A balatoni vitorlázás egyik legizgalmasabb része a különböző kikötők és városok felfedezése is lehet. A tó partján számos festői szépségű kicsiny település található, mint például Tihany, Balatonfüred, vagy Keszthely, amelyek mind-mind egyedi élményeket kínálnak. Tihany híres a bencés apátságáról és gyönyörű levendulamezőiről, Balatonfüred a szívkórházáról és az elegáns sétányáról, míg Keszthely a Festetics-kastélyról és történelmi múzeumairól. De a látvány már önmagában megigéző, távolról is, amit ezek nyújtanak.

A vitorlázás mellett a Balaton számos egyéb vízi sportot is kínál. A horgászat szerelmesei számára a tó gazdag halállománya ideális helyszín. Náluk, a BalatonPRO-nál ha jól tudom lehet Balaton-középi horgászatra befizetni. A reggeli vagy esti horgászat nemcsak nyugalmat ad, hanem lehetőséget is arra, hogy friss halat fogjunk, amit máshogyan nem tudnánk.

A vízen töltött idő lehetőséget ad arra is, hogy elmélyüljünk önmagunkban, és megtapasztaljuk a csend és akár a meditáció örömét. Mi lehetne ennél jobb hely erre Magyarországon? A vitorlás fedélzetén, távol a város zajától és a mindennapi élet nyüzsgésétől, lehetőségünk nyílik arra, hogy igazán kikapcsoljunk. Az idő lassabban telik, és több időnk van arra, hogy csak üljünk, hallgassuk a víz csobogását, és élvezzük a természet csendjét. Ez az élmény segít abban, hogy feltöltődjünk és új energiával térjünk vissza a hétköznapokhoz.

A Balaton környéke gazdag kulturális és történelmi látnivalókban is. A vízi kalandok mellett érdemes időt szánni a part menti kulturális programokra is persze. Meg van olyan csomagjuk is továbbá, amin belül megállhatunk egy-egy szórakozóhely közelében, szünetet tartva a hajós kalandban. Nyilván ezt fiatal “csapatoknak” kínálják. Bulizás a siófoki balatoni “fővárosban” – izgi, nem?

Egy balatoni vitorláson aludni és több napig a vízen tartózkodni ugyanakkor tényleg semmihez nem hasonlítható egyedülálló élmény, amely kalandot, pihenést, kulturális felfedezéseket és gasztronómiai élvezeteket kínál. Ezért ezt ajánlom a legjobban még mindig: kabinos hajóbérlést. A természet közelsége, a kihívások és az önállóság érzése mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ez az utazás életre szóló emlékeket hagyjon maga után. A Balaton csodálatos környezete, a tó part menti településeinek varázsa és a vízen töltött idő mind-mind olyan élmények, amelyek gazdagítják az életünket és örökre megmaradnak a szívünkben.

Én úgy tértem vissza onnan a hétköznapi munkavégzéshez, hogy meséltem és meséltem az élményeimet a kollégáknak. És még az emlékek is üdítőek voltak jó ideig. Most is kellemes volt feleleveníteni őket… Nagyon!